Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τα 4,7 Ρίχτερ που αναστάτωσαν τη Βόρεια Ελλάδα
Σεισμός Τωρα: Για ακόμα μία νύχτα οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους από τον σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
που σημειώθηκε στις 1:22 μετά τα μεσάνυχτα τα ξημερώματα του Σαββάτου, 10 χλμ δυτικά του Κιλκίς, με την δόνηση να γίνεται αισθητή στην Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και σε άλλες περιοχές.


Το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντοπίζει το επίκεντρο του σεισμού στα 41 χλμ βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 10 χλμ δυτικά του Κιλκίς και το εστιακό του βάθος στα 10 χλμ.


Αν και από τη σεισμική δόνηση δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα (μέσα σε 9 ημέρες καταγράφηκαν τρεις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή του Κιλκίς) ανησυχεί ιδιαίτερα τους σεισμολόγους που παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.


Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη. Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε “Δρακάτος”, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».