Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Πανικος στον Πειραια -Κανεις δεν μπορει να το πιστεψει αλλα Μολις το ανακοινωσαν και επίσημα


Τις έντονες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί
αλλαγής προς το δυσμενέστερο του τρόπου φορολόγησης των ναυτικών, στα πλαίσια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί αύριο σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοίκησης της ΠΝΟ, στελέχη της οποίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν απέκλεισαν ότι στην περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα, οι κινητοποιήσεις αυτή τη φορά θα είναι δυναμικές ακόμα και με απεργία διαρκείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του περιορισμού και της περικοπής φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερις σε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ειδικού τρόπου φορολόγησης στο ναυτικό επάγγελμα, έχει τεθεί από τους θεσμούς για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι σήμερις έχουν απομείνει 117 φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και 87 στη φορολογία ακινήτων. Σήμερα, ο φόρος που ισχύει στις αμοιβές για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού είναι με 15% συντελεστή για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα. Ήδη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).


Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ προειδοποιεί για το θέμα της φορολογίας των ναυτικών ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της προς το δυσμενέστερο, θα συναντήσει την οξύτατη αντίδραση του κλάδου. Αναφέρει ότι η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλει την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών και όχι την αύξησή της. Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, έχουν υποστεί εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και νέα. Και αυτό καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι αρμόδιοι φορείς τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εάν περάσει οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας στο εισόδημα των ναυτικών, τότε το ναυτικό επάγγελμα οδηγείται με ακρίβεια σε βέβαιο θάνατο.