Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ | «ΕΦΥΓΕ» Τόσο Νωρίς και Πολύ Άδικα η Μαρία…

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ | «ΕΦΥΓΕ» Τόσο Νωρίς και Πολύ Άδικα η Μαρία…
Η τραγική είδηση έσκασε κυριολεκτικά σαν βόμβα…


Θρηνεί όλη η Κρήτη για τον χαμό της Χανιώτισσας, Μαρίας Ζαβιανέλη, η οποία άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στην Αθήνα.Η Μαρία είχε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό που ωστόσο έδειχναν να βαίνουν θετικά.


Η Μαρία Ζαβιανέλη – Διαμαντάκη γεννήθηκε στα Χανιά.


Από το 1986 εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕΚ και τον ελεύθερο χρόνο της έγραφε ποιήματα. Ήταν μέλος του Φιλολογικού συλλόγου ΄΄ο Χρυσόστομος΄ ΄, καθώς επίσης και των ΄΄Πνευματικούς Δημιουργών΄΄ του νόμου Χανίων. Όσοι την γνώρισαν την περιγράφουν ως ενα καλό και γλυκό άνθρωπο.


Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χαλέπας. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής.


Η πολυβραβευμένη ελληνίδα λογοτέχνιδα,(βλ.παρακάτω), αγαπούσε την δημοσιογραφία και τις συνεντεύξεις με προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό, πολιτικό και οικονομικό χώρο.


Στα Χανιά πολλά χρόνια συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Κήρυκας»


Διακρίσεις


1) Γ΄ Παγκρήτιο βραβείο για το ποίημα ΄΄Φτεροκόπημα΄΄ αφιερωμένο στον έρωτα ΄΄πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου τονΑύγουστο του 2005.


2) Β ΄Παγκρήτιο βραβείο από τον σύνδεσμο φιλόλογων Νόμου Χανίων -για την συλλογή ΄΄Φλόγα που έγινες Ηφαίστειο ΄΄αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου .


3) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα ΄΄ το πουκάμισο από το πνευματικό κέντρο Δήμου Πετρούπολης.


4) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους Δελφούς για το ποίημα ΄΄Σε τούτη τη γη αφιερωμένο στην Ελλάδα.


5) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο βιωματικής ποίησης για το ποίημα ΄΄ το πουκάμισο΄΄ στα ΄΄Σικελιανά -Σαλαμίνας.


6) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα΄΄ Φτεροκόπημα΄΄ στα Σικελιανά-Σαλαμίνα.


7) Α΄ Πανελλήνιο βραβείο σύγχρονης ποίησης για το ποίημα ΄΄Οτι έμεινε΄΄ από το λογοτεχνικό περιοδικό΄ ΄Κελαινώ΄΄. Ο διαγωνισμός είχε θέμα ΄΄Αλησμόνητες πατρίδες΄ ΄. Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών.


8) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα ΄΄ο νικητής΄΄ στα Σικελιανά Σαλαμίνας.


9) Έπαινος για το ποίημα ΄΄ο Νικητής΄ ΄από τους λογοτέχνες Ευρώπης. Θεσσαλονίκη.


10)Τιμήθηκε με το βραβείο Υπάτου για το ποίημα ΄Ειρήνη΄΄ από την ΄΄Αμφικτιονία Ελληνισμού ΄΄.Ο Παγκόσμιος λογοτεχνικός διαγωνισμόςείχε θέμα την ΕΙΡΗΝΗ .


11)Τιμητική διάκριση για το ποίημα ΄΄ο Νικητής΄΄ από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.12) Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΄΄Κύματα΄΄ από το λογοτεχνικό περιοδικό ΄΄Κελαινώ΄΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου -Ίλιον.


13)Α΄Βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (στους Δελφούς)7-6-2008


14)Β΄ Βραβείο στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκύρηξε το Κέντρο Πολιτισμού Ν.Α Ευρώπης,ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ελλάδος και το τμήμα Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα ΄΄Περιβάλλον -Φύση-Άνθρωπος΄΄


Περγαμηνή «Τιμής Ένεκεν»από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.


15)Β΄ Βραβείο από των Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων. Για το ποίημα ΄΄Εξωτικό΄΄.


16)Β΄ Πανελλήνιο βραβείο από τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ στο αφήγημα κ στο ποίημα ΄΄Το κλειδωμένο εβένινο συρτάρι΄΄.


Μέλος της Διεθνής Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμητική διάκριση


από Βραζιλία για το βιβλίο ΄Κύματα΄ αλλά και από την Αυστρία για το ποίημα


΄΄Σε τούτη τη γή΄΄.


Εμπνέεται από την φύση της Κρήτης, από τον έρωτα και από τα ταξίδια.Στο βιβλίο της «Κύματα» μεταφέρει αυτό που έγραψε ο μεγάλος Νορβηγός δραματουργός Ερρίκος Ίψεν: «η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαρκή αγώνα ενάντια στο κακό που είναι γύρω μας αλλά και που φωλιάζει μέσα μας .Η ποίηση είναι ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΗ»…