Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Λευκό χαβιάρι από… σαλιγκάρια έφτιαξαν μαθητές στη Θεσσαλονίκη! Κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ το κιλό
Υπόλευκες πέρλες επιλέγονται με σπουδή, μία προς μία. Το λευκό χαβιάρι παράγεται από στεριανά σαλιγκάρια και κάποιοι συγκρίνουν τη γεύση του με εκείνη που αναδύουν τα μαγειρεμένα σπαράγγια.

Η μεγάλη διαχωριστική γραμμή στη γεύση μεταξύ του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια και του μαύρου από οξύρρυγχο, είναι ότι τα πρώτα εκτός από το χώμα έχουν τη γεύση της γης, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει εκείνη του ψαριού, όπως συμβαίνει με το χαβιάρι που όλοι γνωρίζουμε.


Στην Ελλάδα, μία ομάδα μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ξεκίνησε να παράγει το ξεχωριστό προϊόν. Επικεφαλής τους ο γεωπόνος και κοσμήτορας της σχολής επαγγελματικής εκπαίδευσης της Αμερικανικής Σχολής, Βαγγέλης Βέργος.

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια. Τότε σκεφτήκαμε να παράγουμε λευκό χαβιάρι», αφηγείται στο newsbeast.gr ο κύριος Βέργος. «Τα αυγά παράγονται από την ποικιλία του κοινού σαλιγκαριού που όλοι γνωρίζουμε, και φέρει την ονομασία Helix Aspersa Maxima», συμπληρώνει. «Είναι τα μεγάλα σαλιγκάρια που βλέπουμε στη φύση. Τα συγκεκριμένα ενδείκνυνται για καλλιέργεια, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και παραγωγικά, αποδίδοντας καλής ποιότητας κρέας».

Γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς μέχρι τώρα στην Ελλάδα με το λευκό χαβιάρι
Στο ερώτημα γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς έως και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με την παραγωγή λευκού χαβιαριού, ο κοσμήτορας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής εξηγεί ότι το κόστος για την υλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Γι’ αυτό κι όσοι ασχολούνται με το σαλιγκάρι παράγουν κυρίως γόνο. Το συγκεκριμένο είδος μάλιστα είναι αυτογονιμοποιούμενο, επομένως δεν χρειάζεται επιπλέον κόπο για να μπορέσει κανείς να πετύχει τη γονιμοποίηση και τη γενετική βελτίωση του είδους. Κάτι που ωστόσο θα μπορούσε να συμβεί μόνο επιλεκτικά», όπως λέει ο κύριος Βέργος.

Υψηλές διαιτητικές και διατροφικές ιδιότητες
«Σε κάθε περίπτωση πάντως η παραγωγή των αυγών παρουσιάζει σημαντικές διαιτητικές και διατροφικές ιδιότητες. Μοιάζει με χρηματιστήριο τροφίμων. Εάν μάλιστα ασχοληθείτε με τις τιμές, τις οποίες παρακολουθώ καθημερινά, θα διαπιστώσετε ότι ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν έως και 120 ευρώ ανά 30 γραμμάρια. Η τιμή εξαρτάται πάντα από την ποιότητα και τη φρεσκάδα του προϊόντος», συμπληρώνει ο καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και τονίζει ότι η τιμή κιλού μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ.

«Παλέψαμε μόνοι μας για να τα καταφέρουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπου και αν ζητήσαμε βοήθεια, βρήκαμε πόρτες κλειστές. Τα μυστικά άλλωστε είναι για να διατηρούνται, ειδικά σε προϊόντα τέτοιας αξίας. Αυτό που κυρίως εισπράτταμε ήταν μισές κουβέντες. Κανείς δεν ήθελε να μας δώσει ακριβείς κατευθύνσεις. Κι όμως… Τα μισά λόγια ήταν αρκετά για να μας δώσουν το έναυσμα και στη συνέχεια να εμπνεύσουμε τους μαθητές του ΕΠΑΛ να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα, φέρνοντάς το εις πέρας στις αρχές Οκτωβρίου του 2016. Οι μαθητές της Σχολής δημιούργησαν τεχνητές συνθήκες παραγωγής αυγών από τους γεννήτορες σε καθημερινή βάση», προσθέτει ο κύριος Βέργος.


Το λευκό χαβιάρι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα βρίσκεται στην αγορά στο τέλος Ιουνίου. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται ο σχεδιασμός που έχουν πραγματοποιήσει τα στελέχη της. Θα διατίθεται σε βαζάκια των 30 γραμμαρίων σε καταστήματα πώλησης delicatessen προϊόντων ή κατόπιν παραγγελίας.

Η κατανάλωση του είναι μία διαδικασία απλή. Δεν μαγειρεύεται, παρά τρώγεται όπως ακριβώς είναι χωρίς καμία επεξεργασία.

Σαλιγκάρι και για καλλυντικά…
Το σαλιγκάρι όμως δεν είναι μόνο βρώσιμο. Αντιθέτως χρησιμοποιείται ευρέως και στα καλλυντικά, ενώ δύο παραγωγοί αυτή τη στιγμή ασχολούνται με την παραγωγή σιέλου σαλιγκαριού και την πώλησή του ως συστατικού σε εταιρείες που επεξεργάζονται καλλυντικά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο σίελος είναι αρκετά ακριβότερος σε σχέση με το κρέας σαλιγκαριού. Η τιμή του αγγίζει τα επίπεδα τιμής του λευκού χαβιαριού.
Πηγή: newsbeast.gr