Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Έρευνα: Το επώδυνο σ$ξ πρόβλημα για σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες


Σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 8%) αισθάνεται πόνο στη διάρκεια του σ#ξ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
Το πρόβλημα –η λεγόμενη δυσπαρευνία– αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι συχνότερο στις γυναίκες 55 έως 65 ετών, ενώ ακολουθεί σε συχνότητα η ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών.

Η έρευνα, από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου με επικεφαλής τη δρα Κίρστιν Μίτσελ, έγινε σε περίπου 6.700 γυναίκες ηλικίας 16 έως 74 ετών και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό γυναικολογίας και μαιευτικής BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, σύμφωνα με το BBC.Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι για πολλές γυναίκες το θέμα παραμένει ταμπού και αποφεύγουν να το συζητήσουν, ακόμη και με τον γιατρό τους. Μερικές γυναίκες μάλιστα αποφεύγουν τελείως το σ#ξ, επειδή φοβούνται τον πόνο που μπορεί να τους προκαλέσει.

Το επώδυνο σ#ξ συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως κολπική ξηρότητα, αισθήματα άγχους κατά τη σ#ξουαλική πράξη, έλλειψη απόλαυσης στο σ#ξ κ.α. Ιδιαίτερα κατά την ηλικία της εμμηνόπαυσης, το σ#ξ μπορεί να γίνει επώδυνο για τη γυναίκα λόγω ξηρότητας του κόλπου της.

Η δυσπαρευνία μπορεί να προκύπτει από διάφορους σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, οι οποίοι συχνά καθιστούν περίπλοκη τη θεραπεία της. Ο πόνος μπορεί να προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενδομητρίωση ή άλλες γυναικολογικές παθήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεραπεία χρειάζονται επίσης τυχόν ψυχολογικά προβλήματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της απόλαυσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις γυναίκες που νιώθουν πόνο στο σ#ξ, μία στις τέσσερις αισθάνονται έτσι σχεδόν κάθε φορά που κάνουν σ#ξ, ενώ μία στις τρεις δηλώνουν ανικανοποίητες από τη σ#ξουαλική ζωή τους –έναντι μόνο μίας στις δέκα από τις γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα δυσπαρευνίας.

Προηγούμενες έρευνες εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στο πόσο συχνή είναι η δυσπαρευνία παγκοσμίως. Οι σχετικές εκτιμήσεις κυμαίνονται από το 3% έως το 18% των γυναικών.Πηγή: onmed.gr