Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Τα συμπτώματα που προδίδουν έναν σeξομανή.
Ο εθισμός στο σeξ είναι κάτι που έχει εκτοξευθεί σε συχνότητα διάγνωσης παράλληλα με την εξάπλωση του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Συνήθως, ένας σeξομανής αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Ο εθισμός μπορεί να περιλαμβάνει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό, για παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, ή για να βιώσει σεξουαλικά “έντονες” καταστάσεις.

Ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του σημαντικά, προκειμένου να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ζωή του.

Ο εθισμός στο σeξ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Οι περισσότεροι σεξομανείς μαθαίνουν να αποκρύπτουν τη συμπεριφορά τους και μπορεί να καταφέρουν να κρατήσουν το μυστικό του εθισμού τους ακόμη και από τους/τις συζύγους τους, τους συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Όμως, μερικές φορές τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα εθισμό σeξ αν αυτός ή αυτή εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα σημάδια:


Χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις

Συχνές σeξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αγνώστων (εφήμερες σεξουαλικές επαφές, one night stand κλπ)

Λένε ψέμματα για να καλύψουν τον εθισμό τους

Ενασχόληση με το σeξ, ακόμη και όταν έρχεται αυτή η συμπεριφορά τους παρεμβαίνει με την καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα, την απόδοσή τους στην εργασία, κλπ

Ανικανότητα να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους

Θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω της σeξουαλικής τους συμπεριφοράς

Εμπλέκονται σε παράνομη σeξουαλική δραστηριότητα

Χρειάζονται την κυριαρχία και τον έλεγχο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση

Νιώθουν τύψεις ή ενοχές μετά το σeξ

Άλλες αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές συνέπειες

Καθώς ο εθισμός στο σeξ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν κάνει ένα άτομο εθισμένο στο σeξ. Το να απολαμβάνετε το σeξ είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ένας εξαρτημένος από το σeξ άνθρωπος είναι συνήθως κάποιος που έχει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις και φαίνεται να μην έχει κανένα έλεγχο σε αυτά τα ερεθίσματα. Η σeξουαλική του “όρεξη” δεν μπορεί να “σβήσει” και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο της προσπάθειας του να εκπληρώσει/ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του. Ακόμη και η αγάπη που έχει ένας/μια εθισμένος/η στο σεξ στον/στην σύζυγο του/της μπορεί υποσκελιστεί από την ανεξέλεγκτη επιθυμία για περισσότερο σeξ.

Όπως και κάθε άλλος εθισμός, έτσι και αυτός στο σεξ είναι μια ασθένεια και μπορεί να αλλάξει ένα άτομο με πολλούς τρόπους.Πηγή: healthline.com